Paralimpik Spor Dalları

Oturarak Voleybol

TANITIM ve TARİHÇE

Oturarak Voleybol, devamlı hareket, iletişim ve canlılığı gerektiren bir takım sporudur. 6 şar oyuncudan oluşan iki takım, ortalarından bir file ile ayrılırlar ve topu diğer tarafın alanında yere vurup, puan elde etmeye çalışırlar.  

Oturarak Voleybol sporunun, birkaç modifikasyon dışında ayakta oynanan versiyonu ile birçok benzerliği bulunur.

Ayakta oynanan versiyonunda takımlar yüksek bir file ile ayrılırken, Oturarak Voleybol daha alçak bir file ile oynanır. Oturarak Voleybol sporundaki saha ölçüsü de daha azdır.

İki versiyon arasındaki asıl fark, Oturarak Voleybol sporunun isminde de işaret edildiği üzere, bu sporun oturur pozisyonda oynanmasıdır. Her zaman oyuncunun kalça bölgesi zeminle temas halinde olmalıdır ve servise blok ile ataklar da yapılabilir.

Erkekler Oturarak Voleybol ilk kez 1980 Paralimpik Oyunları’nda oynanmışken, Kadınlar için olan versiyonu 2004 yılında Paralimpik Oyunlara dahil olmuştur.

Dünya ParaVoley Federasyonu, Oturarak Voleybol sporunun yönetim organıdır.

KLASİFİKASYON

Bu spor sınıflarına kısa bir bakış olmakla beraber yasal bir bağlayıcılığı yoktur. Tüm durumlarda spor özellikli sınıflandırma kuralları öncelikli geçerli olacaktır. Bu bilgiler geçerliliğini yitirdiği takdirde classification@paralympic.org adresiyle iletişime geçebilirsiniz.

Oturarak Voleybol sporcuları ampute olabilir ya da kas gücü kaybı veya bir eklemde esneklik problemine sahip olabilirler. 

Oturarak Voleybolda, ayağa kalkamıyor olmak gerekmemektedir.  

Oturarak Voleybol sporunda hedef fonksiyonlardaki şiddet ve etkiye göre değişen iki spor sınıfı bulunur: VS1 ve VS2 (daha az engelli). 

Engeller üst veya alt uzuvlarda ya da iki bölgede birden olabilir. Listelerde VS2 sınıfından en fazla iki sporcu bulunabilir.

UYGUN ENGEL TİPLERİ

  • Kas gücünün etkilenmesi
  • Atetoz
  • Eklem hareket açıklığının etkilenmesi
  • Hipertoni
  • Uzuv noksanlığı
  • Ataksia
  • Bacak uzunluğunda farklılık